top of page

Graviditet og svangerskapsplager

Oppdatert: 26. okt. 2022


Det varierer hvordan kvinner opplever endringene i kroppen i et svangerskap og om de opplever plager i svangerskapet. Noen ganger er plagene små og til å leve med, mens det i andre tilfeller kan være behov for egne tiltak.




Typiske plager i svangerskapet er:

- Kvalme/ oppkast

- Tretthet/ søvnproblemer

- Bekkenløsning

- Ryggsmerter

- Hodepine/migrene

- Nakkesmerter

- Spenninger mellom skulderblad

Visste du at akupunktur er anbefalt i de norske retningslinjer for behandling av svangerskapskvalme?(1) Svangerskapskvalme

Dette er svært individuelt men starter gjerne rundt uke 9 og gir seg ofte rundt uke 12. For noen kan svangerskapskvalme vedvare forbi uke 12 og i enkelte tilfeller ut svangerskapet. Mange oppsøker akupunktur ved oppkast og kvalme under svangerskapet. En akupunktør vi da sette nåler på flere steder på kroppen som er kjente trygge punkter som oftest lindrer kvalmen (3). Dett gjør at den gravide får i seg mer næring og igjen får en bedre start på svangerskapet.

Husk at det er anbefalt med hyppige små måltider, at er påpasselig med væske og hvile ved behov er også tiltak som kan lindre kvalme. Vår akupunktør anbefaler også gravide å kjøpe inn seaband på apoteket (2). Dette båndet er primært brukt ved bil/båt syke, men punktet en stimulerer ved å bruke dette båndet er for kvalme og kan absolutt være et fint hjelpemiddel for gravide.

Flere gravide som får kontroll på oppkast opplever også at de får mer energi igjen og ikke behov for like mye søvn som når de er dårlige.


Bekkenløsning

Bekkenløsning eller bekkenleddsmerter er ofte en plage våre gravide pasienter oppsøker oss for. Pasienten har da gjerne smerter eller vansker med å gå eller når de skal bevege seg. Smertene er lokalisert i bekkenleddet med strålende smerte ned i lyske eller over symfysen.

Visste du at norsk legemiddelhåndbok viser til at kontrollerte studier på bekkenløsning har vist effekt av fysioterapi i form av trening og stabiliserende øvelser, og også av akupunktur (4). Årsaken til disse plagene er oftest hormonelt betinget siden gravide produserer hormoner som gjør leddbånd mer bevegelig og dermed blir bekkenet noe mer løst. For enkelte kan dette være smertefullt og vil igjen da påvirke hvor fungerende en er i siste del av svangerskapet. Andre ting som økende vekst på mage og tyngdefølelse fremover gjør at det blir større vekt for bekkenet å stabilisere.


Behandling og diagnose vil vurderes av behandler på vår klinikk og vi vil mange ganger vurdere et tverrfaglig samarbeid ved en slik diagnose. Diagnosen stilles ved undersøkelse og samtale, sjeldent behov for bildediagnostikk under svangerskapet. Hvis smertene vedvarer etter fødsel, noe som er sjeldent kan en vurdere bilde for å se om det er andre underliggende forklaringer til smerten.


Tiltak en selv kan gjøre for å bedre på bekkensmertene å ikke gjøre ting som fremprovoserer smerten, noe som kan være noe individuelt. Mange merker at de blir verre av å stå eller gå for lenge og da er det fint å tilgang på å kunne variere slik at belastningen ikke blir for stor. Hvis en liker å gå, så gjerne flere korte turer enn en lang tur. Her er det også fint med godt fottøy med god demping. Når du hviler så er det også fint å passe på at en har en god hvilestilling, her kan f.eks en ammepute mellom bena om natta i sideleie være mer behagelig når en er gravid. Din behandler vil også kunne veilede deg til fine treningsøvelser som er bra for deg under svangerskapet og eventuelt etterpå.


Ryggsmerter

Under svangerskapet opplever mange at når magen vokser og kroppen blir mer fremtung at de får muskulære smerter mellom skulderblad eller i korsryggen. Årsaken til disse spenningene er kroppen sin måte å reagere på siden det kreves mer av musklene når kroppen er tyngre og at det ligger mye vekt på fremsiden. Hvis den gravide også sliten med bekkenløsning vil det kanskje være noe mindre aktivitet som igjen gjør at en lettere opplever stivhet siden musklene blir mindre brukt.


Nakkesmerte/hodepine

Holdningen over nakke/skuldre blir hofte mer foroverlent siden kroppen generelt har mer tyngde fremover. Nakke og skuldermuskler blir da noe fremoverlent som igjen gjør at de blir satt mer på strekk. Over tid vil dette kunne gi stive muskler som igjen kan gi referert smerte til hodet. Dette kan din behandler ofte hjelpe deg med å holde noe mykere slik at en ikke får like mye symptomer fra nakken. Samt veilede deg til riktige tøyeøvelser som kan være lindrende.


Modningsakupunktur

Modningsakupunktur støtter kvinnekroppens forberedelse til å føde. Denne behandlingen bruker en akupunkturpunkter som forskning viser at bidrar til mykere, mer moden mormunn og at fødselen går raskere (derav navnet modningsakupunktur). Modningsakupunktur er en behandling som kan bidra til at fødselen kommer i gang rundt termindato, slik kan man unngå å gå på overtid En annen effekt er at selve fødselen går raskere. I tillegg viser erfaringer at mor kommer seg raskere fysisk etter fødselen.

Andre effekter av akupunktur før fødselen kan være at den gravide får sove bedre og får mer energi til fødselen. Om den gravide er urolig og engstelig før fødselen, brukes det enkelte punkter som virker beroligende. Det finnes også enge punkter som brukes for å bidra til at babyen ligger seg i riktig leie.


Akupunktur ved IVF

Vår akupunktør har erfaring med å behandle pasienter som ønsker å benytte seg av akupunktur i forbindelse med IVF. Vi opplever at de fleste kontakter oss i forbindelse med behandling før og etter egg innsett, men noen ønsker å bli fulgt opp i forkant av eggeuttak også.

Målet ved akupunkturbehandling før et IVF forsøk vil være å forberede blodsirkulasjonen til livmor og eggstokk i stimuleringsfasen. Teoretisk sett skal dette gi økt implantasjonsrate som gir flere vellykkede graviditeter. Akupunktur er også kjent for å redusere stress som igjen har en beroligende effekt på kvinnen som ofte kan oppleve en slik prosess som litt overveldende pga av mengde hormoner og ikke minst følelsene rundt selve situasjonen er i. Hvis en lurer på om dette er noe for deg/dere er det bare å sende spørsmål dirkete til vår akupunktør på klinikken.






Siste innlegg

Se alle
bottom of page