top of page

Trening under graviditet - litt er bedre enn ingenting

Oppdatert: 26. okt. 2022

Skrevet av: Martine G. Audsen, Kiropraktor Kapabel Helse


Kun 15% av norske gravide trener viser studier. Vanligvis trener 4 av 5 nordmenn minst èn gang i uka, hvorfor er det slik?


Det er mange årsaker til at man utsetter treningen som gravid, noen er fysiske, slik som kvalme, smerter og redusert energi, men også usikkerhet spiller en stor rolle. Vi møter ofte kvinner som har lest og hørt mye om trening under svangerskap, og blir dermed så bekymret at de ikke tør i det hele tatt. Trening er kjempepositivt under svangerskapet og har utrolig mange helsebringende fordeler for deg og barnet ditt.


Vi oppfordrer alle som kan til å trene, helsegevinsten er gull verdt!

  • Bedre helse for fosteret

  • Færre keisersnitt og komplikasjoner under fødsel

  • Bedre mental helse, humør og søvn

  • Mindre ryggplager, hevelser, bedre fordøyelse

  • Økt muskelstyrke og hjertefunksjon

  • 40% reduksjon i risiko for svangerskapsforgiftning

  • 70% mindre sjanse for svangerskapsdiabetes

  • Du kommer deg raskere etter svangerskapet

Trygg trening:


Hvilke øvelser bør man ikke gjøre?

I hovedsak er det få øvelser som er farlige. Om du ikke er rådet til spesielle hensyn fra lege/jordmor kan du trene det som kjennes greit ut for deg. Du bør redusere risiko for fall og skader, da spesielt ved kontaktidrett. Dine leddbånd blir mer elastiske under svangerskapet og da kan man lettere ha uhell under trening. Derfor bør hopping og eksplosiv trening reduseres.


Utover i svangerskapet kan enkelte posisjoner og bevegelser bli ubehagelige, disse bør man bytte ut da det finnes et hav av andre øvelser du kan gjøre for å trene det samme. Ryggliggende øvelser på gulv/benk og øvelser som kan klemme på magen blir fort ubehagelige når magen vokser. Bytt disse ut med øvelser på ball, på alle fire, på siden eller stående. Opplever man hyppige eller sterke kynnere bør øvelsen endres. Svake kynnere som gir seg innen rimelig tid er ikke farlig. Les mer om dette her


Hvor hardt kan jeg trene?

Ut i fra ditt eget utgangspunkt anbefales moderat intensitet. Det betyr 60-70% av maks ytelse. Det tilsvarer rundt 160 hjerteslag i minuttet. Det er normalt å oppleve å bli raskere sliten utover i svangerskapet, men treningen gir fortsatt like god uttelling!



Når skal jeg ikke trene?

Dersom du føler deg i dårlig form eller blir i dårlig under treninger bør du vente. Sørg for god ventilasjon og ikke tren når det er veldig varmt da du lettere kan bli ør og dehydrert.

Opplever du symptomer under trening bør du drøfte dette med din lege

- Svimmelhet, kvalme og oppkast, tåkesyn, kortpustethet, blødninger

- Hodepine som oppstår under trening


Husk at treningen er der for å gjøre deg og babyen din godt, ikke overdriv og ta det i ditt eget tempo :)

 

Vi kan hjelpe med smerter og plager under svangerskap:

Alle svangerskap er forskjellige. Opplever du plager i bekken, rygg, nakke, føtter, håndledd eller hodepine kan vi hjelpe deg med treningsveiledning, oppfølging og behandling ut i fra hva du behøver. Våre behandlere ser disse plagene hyppig og har god erfaring med å hjelpe våre pasienter å finne sine løsninger så de kan være så aktive og ha så lite plager som mulig.

 

Kildeartikkel: Gradviditet og trening


Physical Activity and Exercise During Pregnancy and the Postpartum Period, Obstetrics & Gynecology: April 2020 - Volume 135 - Issue 4 - p e178-e188 doi: 10.1097/AOG.0000000000003772


Siste innlegg

Se alle
bottom of page